Corona, het virus wat de hele wereld in zijn ban heeft. Het virus wat maakt dat hele systemen platgelegd worden. Het virus wat ons allemaal raakt. Wat de gehele mensheid raakt. Ergens. Direct of indirect. Links of rechtsom. Op korte termijn, op lange termijn. Psychisch, emotioneel, lichamelijk, moreel, op zingevingsgebied en/of financieel. Nu of straks. Het virus wat willekeurig zijn slachtoffers uitzoekt. Het virus wat niet kijkt of jij een ‘goed’ of een ‘slecht’ mens bent. Het virus wat maakt dat alle mensen te maken krijgen met het rechtsyssteem. Middels het Nieuwe Normaal. 

Corona en wetenschap

Ik ben geen wetenschapper of viroloog; cijfers, aantallen en staafdiagrammen daar kan ik niet zoveel mee. Ik raak er standaard van in de war. Want in welk perspectief moest ik deze cijfers en tabellen plaatsen? Wat kon ik met cijfers? Hoe zeker zijn deze cijfers? Hoe moest ik deze cijfers plaatsen in het grote geheel? Hoe moest ik die tabellen lezen? Sowieso kan ik niet zoveel met wetenschappelijk onderzoek, alléén wetenschappelijk onderzoek. Zeker niet waar het ‘de mens’ aan gaat.
“Mensen zijn geen robots, toch? ”
Ik waag me er dus niet aan. Ik kom niet met aantallen, met cijfers of tabellen. Evenals dat ik ga vertellen dat het virus ontstaan is in Wuhan. Evenals dat ik me meng in de discussie of het virus gemaakt is door een mensenhand. Simpelweg omdat ik het niet weet.
“Omdat wé het niet weten. Niet zeker.”
Ik hóóp dat het gemaakt is door een mensenhand. Dan hebben de mensen, het sóórt mensen dat tot zoiets in staat zóu zijn, deze keer zichzelf in hun vingers gesneden.
“Er worden aannames, interpretaties en prognoses gedaan. Om vervolgens gepresenteerd te worden als feiten.”
We weten niet hoeveel mensen het hebben. We weten niet hoeveel mensen het gehad hebben. We weten niet of áls we het gehad hebben, we dan ook immuun zijn. We weten niet wat de gevolgen zijn op lange termijn ( er is nog geen lange termijn ). “Cijfers, aantallen het doet er niet toe. Wáár het is ontstaan, het doet er niet toe. Wannéér het is ontstaan, het doet er niet toe.” Niet voor nu. Wat er wel voor nu toe doet, is dat het er is. Dat we erkennen dat het er is. Dat we erkennen dát het bestaat. Omdat het er is.

Corona en het Nieuwe Normaal

” Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is. En: onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin.”

Dit zijn letterlijk de woorden die Koning Willem Alexander uitspreekt op 4 mei 2020. Op de bijna lege Dam.

4 mei, een dag waar we al 75 jaar bij stil staan. Een dag waar we de doden herdenken als gevolg van de WOII.

Woorden die mij tot diep in mijn ziel raken. Het beeld wat mij tot in mijn ziel raakt.

Woorden die me doen denken aan de kersttoespraak op 25 december 2018. Eerste kerstdag. 

” Toevallig is het 70 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de mens is opgesteld. U denkt misschien, wat moeten we met zo’n verklaring, het klinkt zo ver weg allemaal…. Een leven zonder angst en onverschilligheid wordt niet alleen bepaald aan verre vergadertafels, hoe onmisbaar die ook zijn. Daar gaan we gelukkig ook zelf over. We zijn minder machteloos dan we denken.”

Bijna 2 jaar later, 4 mei 2020 waar ver weg ineens het heden blijkt te zijn. Het nu, blijkt te zijn.

Waar we allen dóór het “Nieuwe Normaal ” geconfronteerd worden met deze Universele Verklaring van de rechten van de mens. Waar we het Normaal hebben vastgelegd.

Laten we onze rechten als mens leren kennen. 

Laten we het Normaal eerst eens leren kennen, vóórdat we het hebben over het Nieuwe Normaal.

Want het Normaal vóór Corona was al Niet- Normaal.

“Laten we onze democratische rechtsstaat koesteren, verdedigen én leren kennen. Want we zijn écht veel minder machteloos, dan we denken dat we zijn!”

Laten we normaal gaan doen!

Kim Boom

Kim’s Blog

Meer lezen over interessante onderwerpen en de mogelijkheid hebben om er over mee te praten met lotgenoten? Jouw stem telt, laat je horen!
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen!

Volg mijn blog nieuwsbrief voor handige tips en informatie rondom onderwerpen zoals HSP en narcisme. Vul hieronder je e-mailadres in.

 

Bedankt voor het volgen van mijn blog :)

Share This