Psychopathie Checklist

Wanneer je denkt dat je met een ‘psychopaat’ te maken hebt, kun je de ‘Hare checklist’ doen, ook wel bekend onder de naam: PCL-R-test.

Deze test wordt tot op heden vaak gebruikt in gevangenissen, huizen van bewaring, forensische psychiatrische inrichtingen en TBS-klinieken, als instrument om bij ‘volwassen’ mensen de ‘diagnose’ te kunnen stellen. Daarnaast wordt deze test ook gebruikt bij het diagnosticeren van zedendelinquenten en andere ‘daders’.

Deze checklist heb ik volledig overgenomen van internet. Inclusief de teksten tussen haakjes.

Ondanks dat deze checklist alleen gebruikt zou mogen worden door erkende therapeuten, vind ik het essentieel voor slachtoffers van welke vorm van mishandeling dus ook, dat zij inzicht hebben in deze checklist. In de manier waarop onderzoeken gedaan worden. Hoe diagnoses gesteld worden. Juist bij psychopaten en narcisten. In het rechtssysteem. In het Zorgsysteem.

Maar ook omdat deze checklist jezelf kan helpen om voor jezelf vast te stellen of je te maken hebt het met iemand die past in het profiel van de mens met een gebrek aan empathie, vóórdat je in het rechtssysteem terechtkomt als slachtoffer of als dader.

Checklist
 1. Heb je gladde praatjes of oppervlakkige charme? (Psychopaten beantwoorden deze vraag doorgaans met Ja).
 2. Heb je een groot gevoel voor eigenwaarde (Psychopaten wel) .
 3. Heb je een sterke behoefte om stimulansen te krijgen of neig je naar verveling? (psychopaten kunnen niet goed tegen lange periodes waarin er niet veel spannends gebeurt).
 4. Ben je een pathologisch leugenaar? (Psychopaten geven niets om de waarheid).
 5. Ben je een oplichter of manipulatief (Psychopaten geloven dat zij andere kunnen bespelen als marionetten).
 6. Toon je nauwelijks spijt of heb je geen schuldgevoel? (Psychopaten voelen zich niet slecht wanneer ze foute dingen doen).
 7. Ben je een leeg omhulsel? (Psychopaten lijden een gebrek aan emoties zien wanneer een emotionele reactie op zijn plek is).
 8. Ben je ongevoelig of heb je een gebrek aan empathie? (Psychopaten geven simpelweg niets om wanneer een ander iets ergs overkomt).
 9. Heb je een parasiterende levensstijl? (Psychopaten werken liever niet voor geld ze vinden het makkelijker om gebruik te maken van anderen).
 10. Heb je moeite met je zelf te gedragen? (Psychopaten vinden het moeilijk om zichzelf onder controle te houden).
 11. Heb je een verleden van uitbundig seksueel gedrag? (Psychopaten houden onder andere van onenight-stands).
 12. Had je als kind al veel gedragsproblemen? (Als kind zijn psychopaten vaak gemeen tegen anderen).
 13. Heb je geen realistische doelen voor de lange termijn? (Psychopaten hebben liever een bizar leven dan duidelijke plannen voor hun leven of carrière).
 14. Ben je overmatig impulsief? (Psychopaten zijn zeer impulsief).
 15. Ben je erg onverantwoordelijk? (Psychopaten houden niet zo heel erg van het goede te doen).
 16. Ben je slecht in verantwoordelijkheid nemen voor je eigen acties? (Als je een psychopaat bent leg je de schuld altijd bij iemand anders).
 17. Had je veel korte echtelijke relaties? (Psychopaten zijn niet in staat om zich te hechten aan een partner of een lange relatie aan te gaan).
 18. 18. ben je vaak in aanraking gekomen met de politie? (Psychopaten beginnen hier al vroeg mee).
 19. Ben je ooit voorwaardelijk vrijgelaten? (Zelfs wanneer een psychopaat een break krijgt, zoals voorwaardelijke vrijlating, weten ze het te verpesten). 
 20. Laat je criminele veelzijdigheid zien? (Een psychopaat maakt het niet zoveel uit welke wet ze breken. Ze breken als het moet iedere wet).

Zelf heb ik grote vraagtekens in het afnemen van deze checklist bij psychopaten zelf en hiermee de betrouwbaarheid van de uitkomst van deze checklist. Want hoe eerlijk zijn de antwoorden die worden gegeven? Psychopaten die bekend staan als dwangmatig leugenaars, meestermanipulators, meesterbedriegers.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen!

Volg mijn blog nieuwsbrief voor handige tips en informatie rondom onderwerpen zoals HSP en narcisme. Vul hieronder je e-mailadres in.

 

Bedankt voor het volgen van mijn blog :)

Share This